maandag 19 november 2012

Italy: love it or leave it

Deze week gaat de Italiaanse docufilm Italy: love it or leave it in Nederland in première. Het is een fascinerende roadmovie over de magie die Italië nog steeds uitoefent op buitenlanders, maar op zijn eigen landgenoten is kwijtgeraakt.

Luca en Gustav zijn twee jonge Italianen die de afgelopen jaren veel van hun vrienden hebben zien vertrekken naar Berlijn, Londen en Barcelona. Stuk voor stuk creatieve en talentvolle mensen die in Italië geen toekomst meer zien. Ze zijn de hoge levenskosten zat, maar ook de onzekerheid over een baan, het feodale universiteitssysteem en de algemene reactionaire houding, de onverschilligheid inzake mensenrechten en de nog immer aanwezige vriendjespolitiek. Ze zijn het beu te leven in een land dat zich op drijfzand lijkt te begeven.

Gustav vindt ook dat de tijd is aangebroken om te verhuizen, maar Luca wil hem overtuigen van de vele goede kanten van het land. De passie en betrokkenheid van de mensen die elke dag keihard werken om het leven beter te maken. Ze geven elkaar zes maanden de tijd om opnieuw van hun land te gaan houden. In een oud Fiatje 500 doorkruisen ze het hele land. Ze reizen van Milaan, Turijn, het Comomeer, Rome en Bari naar Sicilië en ontdekken een sterk verdeeld land. Een land met vele tegenstellingen dat aan de vooravond staat van belangrijke veranderingen. Dan is het tijd de balans op te maken: blijven of verhuizen.

Ook benieuwd geworden naar deze film? Bekijk hieronder de trailer.