woensdag 13 april 2016

Vers van de pers: Schittering

Onlangs verscheen Schittering, de nieuwe roman van Margaret Mazzantini, die Miriam en ik weer samen hebben vertaald. Mazzantini vertalen is geweldig, maar af en toe ook geweldig moeilijk. Als een ware taalvirtuoos speelt ze met het Italiaans, en het is soms een pittige klus om dat in het Nederlands ook voor elkaar te krijgen. Des te mooier is het als een recensent vindt dat we daarin zijn geslaagd. 'Magistraal naturel', ik werd er even verlegen van. Lees hier de recensie van Nienke Pool. 


Schittering is een aangrijpende roman over het zoeken naar identiteit, over schoonheid en schaamte, over zoeken naar de kern van je bestaan en anders durven zijn – en daarin de echte schittering van het leven ontdekken.

Guido groeit op in een welgesteld gezin, zijn vriend Costantino is de zoon van de portier. Ze zijn van jongs af aan bevriend en voelen zich op een verwarrende manier tot elkaar aangetrokken. Tijdens een schoolreis naar Griekenland vindt er een eerste aarzelende toenadering tussen hen plaats, al ontkennen ze allebei hun diepere gevoelens.
Daarna scheiden hun wegen en ieder begint aan een onopvallend doorsneeleven. Costantino blijft in Rome, trouwt en krijgt twee kinderen, Guido gaat in Londen wonen en trouwt met een vrouw die al een dochter heeft – maar ze blijven een moeizame affaire in stand houden, die zich veelal afspeelt in hotels rond de luchthaven van Rome.
Juist als ze allebei zeker weten dat ze niet langer zonder elkaar willen leven, slaat het noodlot toe. Een onmogelijke liefde is voorbij nog voor die kon beginnen.


Oorspronkelijke titel: Splendore
Uit het Italiaans vertaald door: Miriam Bunnik & Mara Schepers
Uitgeverij Wereldbibliotheek BV
352 pagina's
ISBN 9789028426580
prijs € 19,99

Geen opmerkingen: