woensdag 12 juli 2017

'Schittering' op de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2017

We kunnen het nog bijna niet bevatten, maar het is echt waar: Schittering van Margaret Mazzantini staat op de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2017. Samen met vier andere titels (waarvan nog eentje van de Wereldbibliotheek!) maken we dus kans op de eindoverwinning. En daar zijn wij natuurlijk heel trots op!
Tijdens de bekendmaking op 28 juni j.l. werden lofredes uitgesproken op de vijf genomineerde titels door hun hoogstpersoonlijke ambassadeurs. In ons geval was dat Joyce Roodnat, cultureel commentator bij NRC Handelsblad, die bij het verschijnen van de roman ook al zo’n mooie recensie schreef.  Een passage uit haar lofrede: “Behalve een uniek verslag van een gedoemde liefde, is Schittering een magnifiek uitwaaierend verhaal. Het werd prachtig vertaald door Miriam Bunnik en Mara Schepers, die van heel veel onderwerpen heel veel hebben moeten afweten. Je maakt verschrikkelijk veel mee als je deze roman leest. De recente geschiedenis van Italië, waar Costantino blijft, en van het Verenigd Koninkrijk waar Guido als wetenschapper en docent terechtkomt. Aldo Moro en Margaret Thatcher komen langs. De ontvoering van de Italiaanse piloten in de Golfoorlog. Maar bijvoorbeeld ook de glamrock in de clubs van de jaren zeventig. En er is een vracht associaties met popmuziek en cinema. De cultfilm Blue van de Britse homoseksuele activist en avantgardist Derek Jarman is leidraad voor de verhouding van Guido en Costantino. Niet dat de lezer verplicht is dat allemaal te kunnen duiden. Het is rijkdom en weelde die kleurt en stoffeert en die voor Mazzantini naar het lijkt vanzelf komt.”



Op 2 november wordt de Europese Literatuurprijs uitgereikt aan auteur en vertaler(s) tijdens het culturele festival Crossing Border. Wij wachten in spanning af!

Geen opmerkingen: